Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa
III Maraton Aqua Fitness, Lublin
Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin
II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa
Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny
Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki
Zdrowe żywienie


Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS)
W ostatnich latach obserwuje się rosnącą liczbę pacjentów cierpiących na nowy rodzaj nadwrażliwości pokarmowej, zwanej NCGS (non celiac gluten sensitivity). Występuje ona głównie u osób dorosłych, sześciokrotnie częściej u kobiet. Średnia wieku rozpoznania nadwrażliwości wynosi 55 lat. Pierwsze naukowe opisy chorych z nadwrażliwością na gluten przedstawiono w latach 70. XX wieku a ich autorami byli brytyjscy lekarze, min. dr Cooper. Wówczas próba zainicjowania dyskusji o nowej jednostce chorobowej z niepoznaną patofizjologią spotkała się z krytyką środowisk medycznych. W następstwie przez ćwierćwiecze nie wracano w piśmiennictwie naukowym do zagadnienia nietolerancji glutenu niepowiązanej z celiakią i alergią, pomimo wzrastającej liczby chorych. Doktor Cooper oraz pozostali autorzy artykułu długo czekali by zostać docenionymi za swoje obserwacje, a stało się to dopiero w roku 2013.
Podczas gdy większość schorzeń związanych z nieprawidłową tolerancją glutenu jest powszechnie znana, NCGS pozostaje jednostką niejasną i budzącą wątpliwości. Częstość występowania schorzenia nie jest dokładnie określona i waha się w granicach ok. 3–6% populacji ogólnej. Jest ona jednak trzecią (oprócz celiakii oraz alergii na pszenicę) formą nietolerancji glutenu, charakteryzującą się wrodzoną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną u osoby chorej, u której na podstawie badania diagnostycznego wykluczono celiakię oraz alergię na pszenicę, a mimo to spożycie glutenu prowadzi do wystąpienia niepożądanych objawów.
Objawy te pojawiają się krótko po spożyciu produktów zawierających gluten (nawet kilka godzin po) i ulegają poprawie lub całkowicie znikają po wdrożeniu diety bezglutenowej. Rozpoznanie nadwrażliwości na gluten wymaga wykluczenia celiakii (negatywny wynik przeciwciał, brak zaniku kosmków jelitowych) oraz alergii na pszenicę (brak podwyższonego stężenia IgE).
Na obraz kliniczny NCGS składają się dwie kategorie objawów:
1. Związane z przewodem pokarmowym, w większości podobne do tych występujących w zespole jelita drażliwego (ból brzucha, wzdęcia, biegunka, zaparcie, nudności, wymioty).
2. Pozajelitowe, głównie o charakterze neuropsychiatrycznym (zmiany zachowania, schizofrenia, halucynacje wzrokowe/słuchowe, depresja, autyzm, ból głowy, bóle stawowo-mięśniowe, mrowienie/drętwienie kończyn, uczucie przewlekłego zmęczenia, ataksja, neuropatie/encefalopatie, padaczka).
Objawy kliniczne NCNG i % występowania:
Ból brzucha, uporczywe wzdęcia: 68–87%
Nieuzasadniony niepokój, zaburzenia snu: 39%
Ból głowy: 35–54%
Upośledzona kontaktowość, zmęczenie: 35–64%
Biegunka: 33–50%
Ból mięśni: 31%
Zmiany skórne: 29–40%
Utrata masy ciała: 25%
Zaparcia: 24%
Depresja: 18–22%
Niedokrwistość: 20–22%
Drętwienie kończyn i palców: 20–32%
Ból stawów: 11%
Współwystępowanie astmy i/lub alergicznego nieżytu nosa: 10%
Mimo jasno rzucającego się podobieństwa objawów klinicznych pomiędzy nadwrażliwością niezwiązana z celiakią od tej, od niej zależnej (CD) to patogeneza obu schorzeń jest odmienna. Po pierwsze przy NCGS przepuszczalność ścian jelita nie ulega zwiększeniu, co jest charakterystyczne dla celiakii. Mało tego przepuszczalność ta może być nawet zmniejszona. Różnice są obecne także w mechanizmach wywołujących reakcje immunologiczne. W przypadku NCGS mamy do czynienia z przewagą udziału wrodzonych mechanizmów odpornościowych, przy jednoczesnej zmniejszonej ekspresji czynników związanych z adaptacyjnymi reakcjami immunologicznymi. Zgoła odmienną sytuację mamy w przypadku CD (celiac disease).
Charakterystyka nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten:
Choroby współwystępujące:
parestezje, neuropatie, niedobór masy ciała, schizofrenia, autyzm, zespół jelita drażliwego, egzema, ataksja, padaczka migrena, depresja anemia.
Wywiad rodzinny:
Celiakia w pierwszym stopniu pokrewieństwa u ok. 12% chorych.
Czas od spożycia pokarmu do wystąpienia objawów:
Godziny/dni.
Wyniki badań dodatkowych:
1. Ujemne miano: IgA tTGA IgA Ema IgA AGA DGP-AGA .
2. Podwyższone stężenie IgG AGA haplotyp HLA DQ8/HLA DQ2.
3. U 40–50% chorych biopsja j. cienkiego – stopień 0 lub 1 w skali Marsha.
Patofizjologia nieznana.
Przepuszczalność błony śluzowej jelita prawidłowa.
Uważa się, że jedną z głównych przyczyn powstania nowego rodzaju nadwrażliwości jest nieprawidłowa dieta oparta na wysokim spożyciu żywności bogatej w gluten (do 20 g glutenu/dzień). Oprócz samego glutenu, duże zainteresowanie jako potencjalny składnik prowadzący do wystąpienia zaburzeń, wzbudzają również inne komponenty pszenicy tj. fruktany. Należą one do rodziny słabo absorbowanych, krótkołańcuchowych węglowodanów określanych terminem FOODMAPs (fermentable oligo-di-monosaccharides and polyols), występujących w licznych produktach spożywczych. Duże ilości znajdziemy np. w produktach żytnich. Uważa się, że ze względu na ich słabe wchłanianie zalegają w jelicie cienkim, co wywołuje efekt osmotyczny i może być przyczyną biegunki. Z kolei procesy fermentacji, którym podlegają, przyczyniają się do nadmiernej produkcji gazów jelitowych, powodując uczucie wzdęcia i bóle brzucha.
Źródła FOODMAPs:
Fruktoza (Wolne monosacharydy)
Źródła: jabłka, gruszki, arbuz, miód, wysoko fruktozowy syrop kukurydziany, szparagi, karczoch
Laktoza (Wolne disacharydy)
Źródła: mleko, jogurt, lody, sery
Fruktany (Frukto-oligosacharydy [FOS], inulina)
Źródła: pszenica, jęczmień, żyto, czosnek, por, cebula, szparagi, karczochy, brzoskwinia, arbuz, pistacja, inulina
Poliole (Sorbitol, mannitol, xylitomaltitol, izomalt)
Źródła: Jabłka, gruszki, morela, nektarynka, grzybki, kalafior, słodycze typu light
Galakto-oligosacharydy GOS (Rafinoza, stachioza)
Źródła: Cieciorka, soczewica
Dodatkowo, duże znaczenie w kontekście żołądkowo-jelitowych symptomów mają wszelkiego rodzaju dodatki do żywności- glutaminiany, benzoesany, siarczany oraz azotany. W dzisiejszych czasach, przy tak niezmiernie przetworzonej żywności niewątpliwie ciężko nam jest unikać dodatków. Jednak chemiczne dodatki do żywności silnie stymulują jelitowy układ nerwowy, co może skutkować nabrzmieniem jelit oraz biegunką. Wyniki badań wskazują, że dieta uboga w FOODMAPs oraz chemiczne dodatki do żywności jest realną i skuteczną próbą poprawy stanu zdrowia i samopoczucia u pacjentów z NCGS.
Stwierdzona nadwrażliwość - i co dalej?
Po przeanalizowaniu wszystkich kryteriów diagnostycznych, potwierdzających występowanie nadwrażliwości na gluten, należy zalecić pacjentowi zmianę nawyków żywieniowych oraz wdrożenie diety bezglutenowej. Warto wspomnieć, że pacjenci ze stwierdzoną nadwrażliwością na gluten nie powinni się obawiać produktów zawierających śladowe ilości glutenu. Niemniej jednak, zakres tolerancji na gluten powinien być ustalony indywidualnie dla każdej osoby. Ponadto uważa się, że u osób cierpiących na NCGS, nie ma konieczności eliminowania glutenu z diety na całe życie. W zależności od stanu pacjenta po 1–2 latach leczenia można rozważyć testowy powrót do spożycia glutenu.
Podsumowując mimo iż na całym świecie liczba osób cierpiących na NCGS rośnie z roku na rok to w przeciwieństwie do dobrze poznanej celiakii, mechanizm jego patogenezy nadal nie został jasno określony. NCNG wydaje się być zespołem chorób, które mogą różnić się czynnikiem wywołującym (np. tylko gluten, różne białka pszenicy, w tym gluten, gluten i FODMAPs). Badania wykazują, że istotną rolę w rozwoju NCGS odgrywa kilka mechanizmów, takich jak aktywacja wrodzonej odpowiedzi immunologicznej, zmiana funkcji bariery błony śluzowej jelit, spożywanie żywności zawierającej inhibitory amylaz, a także istnienie wieloskładnikowej nadwrażliwości pokarmowej, związanej z dietą bogatą w FOODMAPs lub dodatki do żywności. To wszystko prowadzi do wystąpienia symptomów żołądkowo-jelitowych oraz stymulacji układu nerwowego jelit. Miejmy zatem nadzieję, iż badania nad tą chorobą przyniosą nam wkrótce odpowiedzi na nurtujące naukowców i lekarzy pytania. Wiedza ta jest przecież niezbędna nie tylko dla skutecznego leczenia pacjentów, ale również określania terapeutycznych celów i pełnego zrozumienia potencjalnych następstw tego zaburzenia dla całego organizmu.
Komentarze




Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia
Przepis tygodnia
Sałatka Waldorf
Produkt tygodnia
Ziemniaki

Wiadomości
Bądź na bieżąco
- Wesołych Świąt!
- Szkolenie "Testy Genetyczne w praktyce dietetyka"
- Żywienie w drodze do mety, czyli rola żywienia w sporcie rekreacyjnym
- IV Ogólnopolskie Dni Otyłości
- Konferencja- Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego
Oceny użytkowników
- Serdecznie polecam! Piękne nowoczesne wnętrza i profesjonalna obsługa. A masaż ajurwedyjski wspaniały- czysty relaks :)
- Bardzo przyjemne miejsce, polecam z całego serca!
- schudlam polecam bez sumpementow smaczna i niedorga dieta
- korzystam z usług Studio Slim niezmiennie już prawie dwa lata i mam same pozytywne wrażenia związane z tym miejscem. na uwagę zasługują profesjonalne urządzenia, dzięki którym możliwa jest kompleksowa rzeźba całej sylwetki jak i wzmocnienie kondycji.ćwiczenia można urozmaicać zabiegami relaksującymi i ujędrniającymi odbywającymi się w specjalnej kapsule. ja jestem fanką jeźdźca fitness ( nie widziałam tego urządzenia nigdzie we Wrocławiu ) i rollmasażu ale wiem, że każdy znajdzie w ofercie studia dla siebie coś odpowiedniego. poza tym na wielkie brawa zasługują Panie pracujące w Studio. Są bardzo miłe cierpliwe i sympatyczne i dbają o każdego klienta.Atmosfera w Studio jest odprężająca i przyjazna. polecam :)
Kasia.
- Tragedia! Ktoś nie ogarnięty tym zarządza, niby są karnety na określoną liczbę wejść a są osoby które chodzą codziennie przez cały miesiąc. Chaos chaos chaos!
- Ja nie polecam. Pani Aneta zaleca diety 1200kcal, od których już dawno się odchodzi, bo zagrażają zdrowiu. U mnie była to dieta 1200kcal plus intensywne treningi. Dieta jest monotonna, niedopasowana do indywidualnych potrzeb. Pani Aneta pyta o upodobania żywieniowe, ale i tak daje gotowe jadłospisy, które nosi pół Zielonej Góry. W swojej diecie odchudzającej znalazłam płatki kukurydziane z mlekiem, konserwową kukurydzę, suszoną (słodzoną) żurawinę , koncentrat pomidorowy, pszenną mąkę... Na śniadanie sucha bułka z plastrem sopockiej. Mało warzyw, jaj, zero orzechów, kiełków. To nie jest ani zdrowe ani odżywcze. Po 3 tygodniach miałam ciągłe zawroty głowy, robiło mi się słabo. Ciągle chodziłam głodna. Ok. Ktoś może powiedzieć, że jestem gruba a podważam zdanie dietetyka, jednak po konsultacjach z lekarzem szybko podziękowałam tej diecie. Słaba znajomość interny u pani Anety. Słaby kontakt, na maile ta pani nie odpisuje lub robi to z dużym opóźnieniem i nie na temat. Teraz jem regularnie, zdrowo, bez cukru i fast food. Piję wodę, ćwiczę i waga spada prawidłowo.
- Gabinet ten poleciła mi przyjaciółka. Wybrałyśmy się razem na zabieg głębokiego laserowego odmładzania skóry. Dla mnie był to pierwszy zabieg, więc wytłumaczono mi na czym on polega, jaki jest jego przebieg oraz jakie przyniesie on efekty. Moja skóra jest gładka, drobne zmarszczki zniknęły a głębsze są spłycone. Jestem bardzo zadowolona. Czuję się 10 lat młodziej. Naprawdę gorąco polecam. Zabieg wykonano bardzo profesjonalnie a mnie otoczono troskliwą opieką.
- Fajna siłownia, jest tam czysto i ładnie no i można płacić kartą a nie wszędzie tak jest :)
- Ania to cudowny człowiek! Świetny dietetyk! Rozumie potrzeby pacjenta jak nikt! Dzięki niej wciąż chudnę, bez wysiłku, bez głodzenia się! Polecam każdemu!!!
- chodzę tam na zumbe- jest świetnie! Zajęcia pełne energii, wychodzę z nich spocona jak mysz, ale z siłą i dobrym samopoczuciem! Polecam każdemu!!!
OSTATNIO NA FORUM
- wraz z wiekiem coraz ciężej jest nam utrzymać prawidłową wagę. Jest to wymagające dużego poświęcenia i wiedzy, dlatego warto wybrać się do profesjonalnego dietetyka. Na pewno pomoże w chu Dodano:2019-10-29
- Grejfruty zawsze grejfruty, to działa :) Dodano:2016-01-16
- W zwykłych adidasach, to jeszcze można biegać, ale trampek nie polecam. Dawno temu biegałam w trampkach, miały zbyt twardą podeszwę i odbiłam sobie piętę. Kulałam przez 2 tygodnie. Do bieg Dodano:2015-12-29
- Jem wszystko, ale w małych porcjach i powoli. Nie przejadam się i trzymam ciągle tą samą wagę. Spróbuj tego. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że należy wstawać od stołu czując lekki niedo Dodano:2015-12-29
PULSZDROWIA.PL NA FACEBOOKU
SPRAWDŹ PROFESJONALISTÓW
Medycyna Naturalna- Centrum Zdrowia i Urody
Dietetyka Kliniczna i Estetyczna - Beata Feldmann
Beata FeldmannMałopolskie Centrum Promocji zdrowia Instytut Badawczo-Rozwojowy im. dr R. Voll’a
Małopolskie Centrum Promocji zdrowia Instytut Badawczo-Rozwojowy im. dr R. Voll’aSalon u Mulata Agnieszka Manikowska