Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa
III Maraton Aqua Fitness, Lublin
Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin
II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa
Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny
Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki
Zdrowe żywienie


Orzechy i nasiona- jedzmy na zdrowie!
Orzechy i nasiona były częścią diety już od czasów paleolitu. Dzisiaj wybór jest ogromny- od wielu rodzajów orzechów, przez migdały po te obecnie modne, takie jak nasiona chia. Jednak każdy z nich jest wartościowy i doskonały dla naszego zdrowia. Choć dokładne kompozycje odżywcze różnią się między sobą, to uogólniając, orzechy i nasiona są bogatym źródłem zdrowych dla serca tłuszczów, błonnika, białka roślinnego, niezbędnych witamin i minerałów i innych związków biologicznie czynnych, w tym fitochemicznych związków, które wydają się wykazywać właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Bogactwo danych z prospektywnych badań obserwacyjnych i klinicznych wskazuje, że spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i niektórych form raka. Ponadto włączenie orzechów do diety, może przestrzec przez pojawieniem się dolegliwości, takich jak nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, oporność na insulinę, otyłością brzuszną, dysfunkcję śródbłonka czy stres oksydacyjny.
Badaniu sugerują, że dieta śródziemnomorska, która zawiera jedną porcję orzechów dziennie chroni przed zawałem serca, udarem mózgu lub zgonem z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Chociaż orzechy i nasiona należą do energetycznie gęstej żywności, badania przekrojowe i obserwacyjne stwierdzają jednoznacznie brak związku między spożywaniem orzechów a podwyższonym wskaźnikiem i BMI czy wagi. Dodatkowo orzechy są sycące a tłuszcze w nich zawarte nie powodują odkładania się tkanki tłuszczowej zapasowej. Jednak jako kaloryczna żywność nie powinna być spożywana w nieograniczonych ilościach. Warto zatem pamiętać o zalecanej wielkości codziennej porcji orzechów. Typowa porcja to około 1/4 filiżanki lub po prostu garstka.
Orzechy i pestki różnią się co do składu oraz zawartości składników odżywczych- witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, a także karotenoidów, flawonoidów, polifenoli oraz fitosteroli. Warto więc spożywać różne orzechy i nasiona w myśl zasady o zróżnicowanej i urozmaiconej codziennej diecie.
Poniżej przedstawiamy przykładowe orzechy i nasiona oraz ich właściwości:
• Migdały są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są powiązane z obniżaniem poziomem cholesterolu LDL i zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Przeciwutleniające działanie witaminy E zawartej w migdałach oraz magnezu i potasu może także odgrywać rolę w ochronie układu krążenia.
• Orzechy brazylijskie i nerkowce to doskonałe źródło selenu. Zawierają ponadto mniej tłuszczu niż większość orzechów. Mogą poprawiać wrażliwość na insulinę i pomagać w zapobieganiu przewlekłych stanów zapalnych.
• Chia, siemię lniane są doskonałym źródłem kwasów omega-3 oraz kwasu alfa-linolenowego. Coraz popularniejsze nasiona chia zawierają pokaźną ilość wapnia oraz innych minerałów ważnych dla zdrowia kości, jak również wiele antyoksydantów. Liczne badania sugerują, że siemię lniane wykazuje korzyści dla układu sercowo-naczyniowego oraz działa antynowotworowo.
• Orzeszki pekan zawierają natomiast spore dawki witaminy E. Są ponadto szczególnie bogate w tokoferol, który hamuje utlenianie cholesterolu LDL, który właśnie utleniony przyczynia się do zapalenia naczyń krwionośnych i jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Pekan wykazują również najwyższą zawartość polifenoli oraz flawonoidów.
• Pistacje: Badania wykazały, że spożywanie pistacji zwiększa uczucie sytości. Podobnie jak orzeszki pekan są doskonałym źródłem polifenoli oraz flawonoidów.
• Pestki dyni zawierają różne formy witaminy E oraz antyoksydanty.
• Nasiona sezamu mogą pomóc obniżać poziom cholesterolu we krwi, jednak jest dość mocno alergizujący. Jest składnikiem tahini, będącej częścią popularnej potrawy- humusu.
• Nasiona słonecznika są bogate w silne przeciwutleniacze- witaminę E i selen. Ponadto zawierają fitosterole, białko i błonnik.
• Orzechy włoskie są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Podobnie jak orzechy pekan i nerkowce zawierają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Wykazują działanie przeciwzapalne i są bogate w tokoferol i witaminę E. Są naturalnym źródłem melatoniny, która odgrywa kluczową rolę w regulacji dobowego rytmu. Dodatkowo wykazują działanie antynowotworowe.
Podsumowując, zdecydowanie warto włączyć wszelkie rodzaje orzechów i nasion do codziennej diety. Każde z nich wykazuje korzyści zdrowotne, więc warto urozmaicać swoje żywienie. Przecież grunt to zróżnicowana dieta!
Komentarze




Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia
Przepis tygodnia
Sałatka Waldorf
Produkt tygodnia
Ziemniaki

Wiadomości
Bądź na bieżąco
- Wesołych Świąt!
- Szkolenie "Testy Genetyczne w praktyce dietetyka"
- Żywienie w drodze do mety, czyli rola żywienia w sporcie rekreacyjnym
- IV Ogólnopolskie Dni Otyłości
- Konferencja- Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego
Oceny użytkowników
- Odnosząc się do usług kosmetycznych - ciężko ocenić, skoro nawet nie zostałam obsłużona. Na drzwiach brak tabliczek oraz oznaczeń. W recepcji - informacji. Jako, że chciałam pierwszy raz skorzystać z usług salonu, nie do końca wiedziałam, pod którymi drzwiami usiąść przez co... gdy po niecałych 10 minutach oczekiwania udałam się do recepcji, z chęcią zapytania, czy coś przegapiłam, czy też powinnam się dopomnieć, usłyszałam od Pani Kosmetyczki O. ? z wielkim FOCHEM, pretensjami i brakiem propozycji wykonania zabiegu "czekam na panią od 10 minut". Będąc tak potraktowaną, pożegnałam się, więcej progu tego lokalu nie przekroczę i z gorącego serca ODRADZAM!
- Bardzo przyjemne miejsce, czysto przede wszystkim i na basenie i w szatniach!
- NIE, strata czasu i pieniędzy
- Do Pani Pauliny trafiłem za nomową żony. Z poczatku byłem sceptyczny ale Pani Paulina okazała się przesympatyczną osobą, Ułożyła mi jadłospis który był szybki do wykonania, smaczny, urozmaicony. Schudłem i jestem żywą reklamą kompetencji Pani Pauliny. Znajomi już wzięli namiary do niej i chyba dzięki mniej nie będzie narzekała na brak pracy :) pozdrawiam!
- Pole dance jest super, tylko szkoda, że tak późno :(
- dzięki pani Beacie schudełem prawie 40kg, Nauczyła mnie dobrych nawyków żywieniowych , polecam
- cieszę się ogromnie, że rodzina popchnęła mnie trochę w stronę dietetyka i że akurat zaproponowali mi Vitanutrica, bo zdecydowanie pani Justynka mnie kupiła i zaufałem jej
po tym jak widziałem jak podchodzi do sprawy, do jedzenia, do mnie jako klienta/pacjenta
to po prostu super!
cieszę się, że schudłem już 6 kg, faktycznie czuję się lżej i jakoś lepiej.
- fitness style to super miejsce dla kobiet, z bardzo miłą atmosferą i dobrymi cenami :)
- Witam czy uczyła Pani kiedyś w szkole na Narutowicza 122 dietetyki i w jakim roku, kiedy to było i czy zna Pani nauczycieli z tej że szkoły?
- Chodzę na step do pani Kingi i jestem bardzo zadowolona :)
OSTATNIO NA FORUM
- wraz z wiekiem coraz ciężej jest nam utrzymać prawidłową wagę. Jest to wymagające dużego poświęcenia i wiedzy, dlatego warto wybrać się do profesjonalnego dietetyka. Na pewno pomoże w chu Dodano:2019-10-29
- Grejfruty zawsze grejfruty, to działa :) Dodano:2016-01-16
- W zwykłych adidasach, to jeszcze można biegać, ale trampek nie polecam. Dawno temu biegałam w trampkach, miały zbyt twardą podeszwę i odbiłam sobie piętę. Kulałam przez 2 tygodnie. Do bieg Dodano:2015-12-29
- Jem wszystko, ale w małych porcjach i powoli. Nie przejadam się i trzymam ciągle tą samą wagę. Spróbuj tego. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że należy wstawać od stołu czując lekki niedo Dodano:2015-12-29