Pulszdrowia

Portal Twoich możliwości
Prowadzony przez ekspertów
Obejmujemy Patronat:

Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa

III Maraton Aqua Fitness, Lublin

Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin

II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa

Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny

Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki


Zdrowe żywienie

Dieta w astmie

Dieta w astmie

Już niejednokrotnie pisaliśmy o ogromnym znaczeniu diety i codziennego żywienia we wspomaganiu leczenia wielu schorzeń. Leczenie astmy za pomocą żywienia jest znane już od wieków. Starożytni greccy i rzymscy medycy zalecali czosnek i ocet oraz ostre przyprawy, takie jak pieprz oraz cynamon. Egipcjanie z kolei spożywali figi, winogrona a także owoce jałowce. Do tego pili wino i słodkie piwo a doprawiali dania kminkiem. Średniowieczni filozofowie proponowali spożywanie ryb, kopru, pietruszki, rzeżuchy, rzodkwi, pigwy i rodzynek. Medycyna chińska natomiast zalecała liście herbaty, co przełożyło się na powstanie leku przeciwastmatycznego- teofiliny. 

 

Dziś również wiemy, że spożywanie właściwych pokarmów może zmniejszać nasilenia ataków astmy. Jak? Zacznijmy od wyjaśnienia na czym polega ów schorzenie. 

 

Astma charakteryzuje się nawracającymi atakami duszności i kaszlu. Dolegliwości te bywają zróżnicowane od tych delikatnych po te zagrażające życiu. W trakcie ataku astmatycznego następuje nagłe zwężenie oskrzeli i oskrzelików wskutek skurczu. Dodatkowo ma miejsce zatkanie śluzem o gęstej konsystencji. To właśnie ta gęstość jest szczególnie niebezpieczna i może spowodować uduszenie. Uważa się, że podłożem choroby jest przewlekły stan zapalny i zgrubienie ścian oskrzeli. Wydaje się, że odpowiednia codzienna dieta może zmniejszać ów stan zapalny i rozszerzać oskrzela a nawet rozrzedzać groźny śluz. 

 

Co zatem powinni jeść astmatycy? 

 

Pierwszym produktem, który jest zalecany to cebula. Zawiera substancje działające przeciwzapalnie. Jedną z nich jest difenylotrisulfanat, który w badaniach okazywał się być silniejszy w leczeniu astmy niż znany lek. To właśnie tiosulfanatom przypisuje się najsilniejsze działanie przeciwastmatyczne. Dodatkowo cebula jest najbogatszym źródłem przeciwutleniacza kwercetyny, która stabilizuje błony komórek uwalniających histaminę. Badanie przeprowadzone w Nowym Jorku potwierdziły korzystne działanie siarkowych składników zawartych w cebuli. Zapobiegały one reakcjom zapalnym w oskrzelach a tym samym atakom astmy. 

 

Kolejnym produktem zalecanym w nawracających atakach astmatycznych jest tran. Wykazując działanie przeciwzapalne, tłuszcz rybi oddziaływuje na drogi oddechowe wspomagając regeneracje błony śluzowej. Mówiąc prościej ułatwia on oddychanie. Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, tran wykazuje korzystne działanie w zapobieganiu występowania choroby u osób zdrowych, ale również poprawia stan chorych. Warto zatem sięgać po ryby takie, jak: łosoś, makrela czy sardynki. Nie zaleca się jednak tranu osobom z nadwrażliwością na aspirynę, gdyż może on działać przeciwnie i wręcz nasilać zwężanie oskrzeli.

 

Astmatycy powinni ponadto wzbogacać codzienną dietę o owoce i warzywa, szczególnie te zawierające duże ilości witaminy C. Wykazuje ona bowiem działanie ułatwiające oddychanie oraz jako silny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za stan zapalny.  Zatem jak dużo powinniśmy ich spożywać? Wydaje się, że już 300mg witaminy C dziennie zmniejsza ataki astmy o około 30%. Tyle znajdziemy w 3 szklankach soku pomarańczowego lub 450g brokułów. Warto wspomnieć także o jaroszach. Wydaje się, że całkowita rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego może znacząco poprawiać stan chorych. Badania na ten temat wciąż trwają, jednak pozytywne wyniki przypisuje się usunięciu z diety kwasu arachidonowego- zawartego właśnie w produktach zwierzęcych. 

 

Osoby cierpiące na ataki astmy powinni także zwracać uwagę na doprawianie swoich potraw. Warto tutaj sięgać po ostre przyprawy, takie jak chili, musztarda czy po prostu cebula lub czosnek. Ułatwiają one oddychanie rozszerzając oskrzela. Dodatkowo pomagają usuwać śluz poprzez jego rozrzedzanie. Obecna w chili kapsaicyna działa ponadto przeciwzapalnie. 

 

Czas przeanalizować jakie trunki pomogą przeciwdziałać atakom astmatycznym. Warto tutaj postawić na kawę i herbatę. Chodzi o zawartą w nich kofeinę. Istnieją bowiem liczne dowody przemawiające za faktem, iż kofeina pomaga zapobiegać i leczyć objawy astmy. Ale warto tutaj jednak zachować umiar i nie przekraczać dziennej dawki 3 kaw. Zdecydowanie odradza się osobom cierpiącym na astmę picia coli, zwłaszcza dzieciom. Również mleko krowie nie będzie dobrze działało na chorych. U niektórych astmatyków całkowita rezygnacja z produktów mlecznych może przynieść poprawę samopoczucia. 

 

Produktem mogącym nasilać ataki astmy jest również glutaminian sodu, powszechnie dodawany do wysoko-przetworzonej żywności. Dodatkowo ten podstępny winowajca jest niełatwy do wykrycia, gdyż reakcja może nastąpić z dużym opóźnieniem- nawet do 12 godzin. 

Niektóre potrawy i produkty mogą również wywoływać ataki, zwłaszcza u dzieci. Warto wystrzegać się jajek, orzechów i czekolady. 

 

Na koniec kilka ogólnych zaleceń żywieniowych dla astmatyków:

 

1. Sięgajmy po produkty wykazujące działanie przeciwzapalne- czosnek, cebulę, tłuste ryby i tran, owoce, warzywa- zwłaszcza te o dużej ilości witaminy C.

 

2. Unikajmy olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-6. Sprzyjają one występowaniu stanu zapalnego. Takimi olejami będą: kukurydziany, krokoszowy i słonecznikowy.

 

3. Ograniczamy spożycie mięsa i tłuszczów zwierzęcych.

 

4. Jemy ostre przyprawy- ułatwiają oddychanie i odblokowują zatkane śluzem drogi oddechowe.

 

5. Pijemy kawę lecz w rozsądnych ilościach (3 dziennie).

 

Pamiętajmy, że ataki astmy wyzwalane przez pokarmy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia. Jednak słowo „zwykle” ma tutaj kluczowe znaczenie, ponieważ bywa, że atak następuje nawet dzień lub kilka dni później. Jednak unikanie produktów, o których wspominamy przez co najmniej pół roku powodowało ustąpienie dolegliwości u 93% badanych przypadków! 

Powrót

Podaj kod z obrazka:

Podaj wynik równania: 5+3 = ?


Komentarze
Brak komentarzy
Nasi partnerzy Food forum Food forum Kalkulator kalorii
Oblicz ile kalorii spalasz w czasie różnych czynności

(kg)

(min)


Sprawdź także: Porównujemy produkty Dodaj nową firmę Dieta tygodnia

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia


Przepis tygodnia

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sprawdź wszystkie przepisy


Produkt tygodnia

Ziemniaki

Ziemniaki

Produkty tygodnia

Sprawdź zdrową żywność


Wiadomości

Bądź na bieżąco

Zobacz wszystkie

Ostatnie oceny

Oceny użytkowników

PulsZdrowia.pl © 2016 All Rights Reserved