Pulszdrowia

Portal Twoich możliwości
Prowadzony przez ekspertów
Obejmujemy Patronat:

Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa

III Maraton Aqua Fitness, Lublin

Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin

II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa

Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny

Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki


Zdrowe żywienie

Dieta po angioplastyce

Dieta po angioplastyce

Angioplastyka wieńcowa to zabieg polegający na rozszerzeniu naczyń wieńcowych za pomocą specjalnego, zakończonego balonikiem cewnika, który wprowadza się do naczyń. Zabieg ten zapobiega operacji serca. Tak udrożnione tętnice zarastają jednak ponownie nawet u połowy pacjentów. Jak zatem pomóc zapobiegać powtórnemu narastaniu zmian miażdżycowych? Dietą naturalnie!

 

Wiele badan wykazało, że tłuszcz rybi może zmniejszyć ryzyko powtórnego zarastania naczyń nawet o połowę! To świetny wynik! Jego działanie jest skuteczniejsze niż zwykłe ograniczenie w codziennej diecie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Dzienna dawka tłuszczu rybiego odpowiada ilości zawartej w 200g makreli. 

 

A co z tranem? Uważa się, że osoby spożywające ryby 3 razy w tygodniu nie wymagają uzupełniania nim diety. Jednak dla osób nieprzepadających za rybami, tran w kapsułkach niewątpliwie pozostaje dobrą alternatywą. Jeśli jednak lubimy ryby, urozmaicajmy nasze posiłki różnymi ich rodzajami. Wybierajmy spośród ryb takich, jak łosoś, makrela, sardynki, śledzie, szprotki itp. 

 

Jak zatem tłuszcz rybi chroni nasze serce?

 

- blokuje agregację płytek krwi, czyli tworzenie się zakrzepów.

- zmniejsza skurcz naczyń krwionośnych.

- zwiększa przepływ krwi.

- zmniejsza poziom fibrynogenu, który stanowi jeden z czynników krzepnięcia.

- zwiększa aktywność fibrynolityczną, czyli rozpuszczającą skrzepy.

- blokuje uszkadzanie komórek przez wolne rodniki.

- zmniejsza poziom trójglicerydów.

- podnosi poziom dobrej frakcji cholesterolu (HDL).

- powoduje, że błony komórkowe stają się bardziej elastyczne.

- obniża ciśnienie krwi.

 

Jak widać z powyższych danych tłuszcz rybi stanowi niezwykle silną tarczę zabezpieczającą nasze serce. Działa wielotorowo zapewniając ochronę naszych naczyń krwionośnych. Jest to szczególnie ważne biorąc pod uwagę, iż choroby układu krążenia są nadal na pierwszym miejscu wśród przyczyn zgonów w naszym kraju. 

 

 

Powrót

Podaj kod z obrazka:

Podaj wynik równania: 5+3 = ?


Komentarze
Brak komentarzy
Nasi partnerzy Food forum Food forum Kalkulator kalorii
Oblicz ile kalorii spalasz w czasie różnych czynności

(kg)

(min)


Sprawdź także: Porównujemy produkty Dodaj nową firmę Dieta tygodnia

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia


Przepis tygodnia

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sprawdź wszystkie przepisy


Produkt tygodnia

Ziemniaki

Ziemniaki

Produkty tygodnia

Sprawdź zdrową żywność


Wiadomości

Bądź na bieżąco

Zobacz wszystkie

Ostatnie oceny

Oceny użytkowników

PulsZdrowia.pl © 2016 All Rights Reserved