Pulszdrowia

Portal Twoich możliwości
Prowadzony przez ekspertów
Obejmujemy Patronat:

Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa

III Maraton Aqua Fitness, Lublin

Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin

II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa

Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny

Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki


Zdrowe żywienie

Żywienie przed operacją

Żywienie przed operacją

Odpowiednia dieta ma niezwykłe ważne znaczenie również w przypadku przygotowania przed zabiegiem operacyjnym. Może nie tylko pomóc skrócić pobyt w szpitalu, ale i zmniejszyć powikłania. 

 

Zadziwiające, że nawet połowa pacjentów przedoperacyjnych cierpi na niedożywienie. Zwiększa ono zarówno ryzyko zgonu po zabiegu jak i ryzyko powikłań pooperacyjnych. Niedożywienie wiąże się także z dłuższym pobytem w szpitalu i co za tym idzie, większymi kosztami opieki zdrowotnej. Dlatego też wielu pacjentów jest po prostu odsyłanych do domu, gdy rozpoznane zostanie niedożywienie a termin zabiegu zostaje przesunięty. Niedożywienie dotyczy wszystkich grup wiekowych, jednak szczególnie narażone są osoby starsze. Dlaczego więc,  ocena żywieniowa przed zabiegiem oraz ewentualna interwencja nie jest normą w wielu naszych szpitalach? Niestety wsparcie ekspertów ds. żywienia zarówno przed i po operacji jest wciąż marginalizowane. 

 

Zabieg operacyjny niewątpliwie wiąże się ze stresem u pacjenta, co niekorzystnie odbija się na jego apetycie. W organizmie zaczynają dominować reakcje kataboliczne, mogą powstawać stany zapalne oraz zubożenie w składniki odżywcze. Wszystko to negatywnie wpływa z kolei na reakcję immunologiczną i zwiększają ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych.  Niektórzy lekarze chirurdzy porównują operację do sportu a siebie do trenerów- jeśli pacjent nie jest odpowiednio przygotowany – nawet najlepszy trener nie gwarantuje sukcesu. 

 

Warto zacząć więc od ogólnej oceny stanu organizmu. Jeśli dieta nie zapewnia wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warto rozważyć suplementację zarówno przed jak i po zabiegu operacyjnym. Chodzi o zapewnienie przed operacją odpowiedniej ilości białka i kaloryczności w celu uzupełnienia diety pacjenta, jeśli ta okazuje się nieodpowiednio zbilansowana. 

 

Coraz większe wątpliwości wzbudzają zalecenia długotrwałego wręcz głodzenia się przed zabiegami i zbyt długa dieta płynna po. Zmiana dotychczasowych zasad np. skrócenie czasu bycia na czczo do 2-3 godzin zamiast rutynowych 6 a nawet 12 czy stosowanie probiotyków oraz prebiotyków przed zabiegiem może znacząco poprawić stan pacjentów. Według opinii niektórych specjalistów zmiany mogłyby spowodować między innymi:

 

 

- skrócenie pobytu w szpitalu

- przyspieszenie powrotu do prawidłowego funkcjonowania jelita

- szybsza rekonwalescencja

- mniej powikłań pooperacyjnych

- szybsza zdolność do powtórnej tolerancji pokarmów stałych

 

 

Eksperci doceniają także znaczenie wdrożenia suplementów diety u pacjentów, których codzienne żywienie nie zapewnia wszystkich niezbędnych składników odżywczych czyniąc tym samym odżywianie nieodpowiednio zbilansowanym. Wśród wymienianych składników wartych wzięcia pod uwagę w kontekście szybszej regeneracji pooperacyjnej wymienia się między innymi:  argininę, kwasy omega-3, prebiotyki, probiotyki, witaminę E, i białka  wysokiej jakości oraz przeciwutleniacze. Idealne dawki póki co nie zostały określone. Za szczególnie istotne wymienia się jednak dwa składniki. Pierwszym z nich jest arginina, aminokwas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych. Działa ona jako prekursor proliny i poliamin, które są konieczne do naprawy tkanek i łatwiejszego gojenia. Drugi to kwasy omega-3 pochodzące z oleju z ryb. 

 

Wspomnieliśmy ponadto na temat powszechnie występującego przymusowego postu przedoperacyjnego trwającego nawet 12 godzin. Tak długie okresy głodu mogą powodować odporność na insulinę, hiperglikemię oraz brak pożądanego po operacji stanu anabolicznego.  Niektórzy lekarze twierdzą, że odpowiednia ilość węglowodanów przed operacją może działać niezwykle korzystnie. Podobnie jest z wodą. Odpowiedni poziom hydratacji przed operacją również jest istotny. Badania pokazują, że pacjenci pijący wodę rzadziej uskarżają się na ból czy nudności po operacji.  Według najnowszych badań, pacjenci mogliby spożywać czystą wodę nawet do dwóch godzin przed zabiegiem bez żadnych negatywnych konsekwencji. 

 

Pamiętajmy, że operacja stawia organizm w stan kataboliczny. Dlatego też budowanie beztłuszczowej masy ciała przy zwiększonej podaży białka oraz ćwiczenia fizyczne przed zabiegiem  z pewnością mogą przyczynić się do łatwiejszego przebiegu samego zabiegu oraz szybszego powrotu do pełnej sprawności. Dlatego też rolą lekarzy powinno być zachęcanie pacjentów przedoperacyjnych do zwiększenia spożycia białka oraz częstszej aktywności fizycznej. 

 

Czy zatem każdy powinien korzystać z przedoperacyjnej oceny żywieniowej? Każdy powinien mieć taką możliwość jednak z pewnością należałoby zacząć od pacjentów wysokiego ryzyka, np. takich, którzy stracili więcej niż 5% masy w ciągu ostatnich trzech miesięcy, osoby o BMI poniżej 18,5, osoby przyjmujące leki, szczególnie sterydowe oraz cierpiące na wszelakie schorzenia dietozależne.  Niektóre rodzaje operacji są szczególnie związane z koniecznością oceny stanu odżywienia, a zaliczają się do nich operacje przełyku, żołądka, jelita grubego, operacje ortopedyczne i neurologiczne. Warto także zwrócić uwagę na pacjentów leczących przepuklinę, pęcherzyk żółciowy czy wskazanych do zabiegów ambulatoryjnych. Dla pacjentów poważnie niedożywionych zaleca się natomiast pełne żywienie pozajelitowe przed operacją. 

 

Uważa się, że zarówno lekarze jak i dietetycy powinni rozpocząć szeroką współpracę w celu wsparcia pacjentów zarówno przed jak i po zabiegach operacyjnych. Warto zatem wspólnie stworzyć nowe zasady, wziąć pod uwagę konieczność posiłku węglowodanowego przed zabiegiem czy wzmocnienia mięśni. Pamiętajmy, że naszym celem powinno być przede wszystkim dobro pacjenta, zmniejszenie pooperacyjnych powikłań i ich szybszy powrót do zdrowia. 

 

 

 

 

 

 

Powrót

Podaj kod z obrazka:

Podaj wynik równania: 5+3 = ?


Komentarze
Ola Ewelino uważam, że niekoniecznie było to dobry pomysł. Ja przed operacją korzystałam ze specjalnie ułożonej diety przez moją dietetyczkę, która pomogła mi przejść przez ten trudny okres w moim życiu bardzo szybko. Pamiętajmy, że jesteśmy tym co jemy - http://zdrowe-zmiany.pl/
Dodano: 2016-07-11
Ewelina Ja po operacji stosowałam Nutramil, przynajmniej nie musiałam się zmuszać do jedzenia, bo produkt może zastąpić jeden posiłek.
Dodano: 2015-09-14
Nasi partnerzy Food forum Food forum Kalkulator kalorii
Oblicz ile kalorii spalasz w czasie różnych czynności

(kg)

(min)


Sprawdź także: Porównujemy produkty Dodaj nową firmę Dieta tygodnia

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia


Przepis tygodnia

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sprawdź wszystkie przepisy


Produkt tygodnia

Ziemniaki

Ziemniaki

Produkty tygodnia

Sprawdź zdrową żywność


Wiadomości

Bądź na bieżąco

Zobacz wszystkie

Ostatnie oceny

Oceny użytkowników

PulsZdrowia.pl © 2016 All Rights Reserved