Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa
III Maraton Aqua Fitness, Lublin
Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin
II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa
Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny
Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki
Zdrowe żywienie


Czym zastąpić cukier?
Polacy zdecydowanie spożywają zbyt dużo cukru. Ten nadmiar niewątpliwie wiąże się z pogorszeniem stanu zdrowia a zwłaszcza przyrostem masy ciała, rozwojem insulinooporności, stłuszczeniem wątroby, cukrzycą typu 2 czy chorobami układu krążenia.
Naukowcy opracowali różnego rodzaju sztuczne substancje słodzące, starając się zaspokoić apetyt na słodycze, ale bezpieczeństwo i wpływ tych substancji chemicznych na ludzki organizm wzbudza wątpliwości. Ludzie coraz częściej szukają bardziej zdrowych i naturalnych alternatyw dla cukru. Prawda jest taka, że naturalne nie zawsze musi oznaczać zdrowe.
Miód
Pszczoły produkują miód z nektaru roślin kwiatowych. Kolor, smak i zawartość przeciwutleniaczy w miodzie zależą od kwiatu dostarczającego nektaru. Zawiera różne cukry, głównie fruktozę. Działa przeciwbakteryjnie i łagodząco. W badaniu z 2007 roku wykazano, że miód gryczany zmniejszał nocny kaszel i poprawiał jakości snu u dzieci z zakażeniami górnych dróg oddechowych lepiej niż leki. Nie należy jednak podawać go dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia.
Syrop klonowy
Jednym z najbardziej popularnych substancji słodzących na rynku jest syrop klonowy. Zawiera składniki mineralne, takie jak mangan i cynk. Posiada również niewielkie ilości polifenoli, które są przeciwutleniaczami. Ten w 100% naturalny słodzik podnosi poziom cukru we krwi wolniej dużo wolnej niż biały zwykły cukier.
Syrop z agawy
Syrop z agawy cieszy się coraz większą popularnością. Jest jednak dużo bardziej przetworzony niż wielu z nas zdaje sobie sprawę. Ma barwę od bladej do ciemnego bursztynu. Powstaje przez potraktowanie nektaru roślin agawy enzymami do rozkładania węglowodanów złożonych. Jest 10 razy słodszy niż cukier, ale ma również więcej kalorii. Posiada w swoim składzie znikome ilości składników mineralnych, np. żelaza, wapnia, potasu i magnezu. U wegan często zastępuje miód, jednak rozpuszcza się łatwiej w cieczach, więc jest chętnie stosowany do słodzenia napojów czy drinków. Podczas gdy większość naturalnych substancji słodzących składa się mniej więcej 50/50 z glukozy i fruktozy, syrop z agawy to w 90% fruktoza. Ponieważ fruktoza nie powoduje skoków cukru we krwi , początkowo uważano że agawa to doskonały wybór dla osób z cukrzycą. Obecnie jednak uważa się, że zbyt duże spożycie fruktozy ma poważne konsekwencje dla zdrowia, ponieważ nasza wątroba może przetwarzać ją w zasadzie bez przerwy.
Stewia
Moda na stewię trwa. Jest to krzew początkowo uprawiany w Ameryce Południowej. Ekstrakt z liści tej rośliny jest około 200 razy słodszy od cukru. Ta intensywna słodycz pochodzi z glikozydów. Liście stewii nie zawierają kalorii. Stewia jest rośliną bezpieczną dla człowieka, niewątpliwie może pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Ekstrakt z liści stewii jest używany w niektórych napojach gazowanych, napojach sportowych, czy piwie.
Owoc mnicha
Znany również jako Luo Han Guo, był używany w południowych Chinach od wieków jako środek na kaszel i ból gardła. Jest słodszy od cukru stołowego i podobnie jak stewia nie zawiera kalorii. Zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze oraz sporo składników mineralnych. Badania wykazują również działanie przeciwzapalne oraz przeciwcukrzycowe. Jest to niewątpliwie środek bezpieczny i dobra alternatywa dla cukru. Słodki smak uzyskuje z przeciwutleniacza – mogrozydu.
Cukier z palmy kokosowej
Środek słodzący w znacznej części składający się z sacharozy (nawet 80%). Ubogi skład w składniki mineralne. Ma lekko orzechowy smak, podobny do cukru brązowego. Póki co niewiele dostępnych badań naukowych dotyczących tego składnika.
Wybierając zatem zamiennik cukru, musimy podejść do tego z rezerwą. Nektar z agawy dla przykładu może być dobry dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi w takim stopniu jak cukier. Jednak syrop ten składa się głównie z fruktozy więc może przyczynić się do chorób wątroby i powodować inne istotne niekorzystne efekty metaboliczne. Dzieje się tak dlatego, że w przeciwieństwie do glukozy, fruktoza jest metabolizowana wyłącznie w wątrobie. Nadmiar fruktozy jest niekorzystny dla naszego organizmu, wątroba zacznie przetwarzać ją w tłuszcz. Może to prowadzić do jej stłuszczenia, co zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, a także może prowadzić do wyższych poziomów cholesterolu LDL, zwiększając tym samym ryzyko chorób serca. Dieta bogata we fruktozę może również zwiększyć odporność na insulinę oraz poziom trójglicerydów.
Jak widzimy nie każdy zamiennik jest dobry- cukier z palmy kokosowej to w 80% sacharoza, wszystkie oparte na fruktozie też niekoniecznie będą dobrą alternatywą. Nie zawsze warto więc ulegać modzie, biorąc pod uwagę zestawienie, polecamy wypróbować stewię w listkach oraz owoc mnicha.
Komentarze




Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia
Przepis tygodnia
Sałatka Waldorf
Produkt tygodnia
Ziemniaki

Wiadomości
Bądź na bieżąco
- Wesołych Świąt!
- Szkolenie "Testy Genetyczne w praktyce dietetyka"
- Żywienie w drodze do mety, czyli rola żywienia w sporcie rekreacyjnym
- IV Ogólnopolskie Dni Otyłości
- Konferencja- Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego
Oceny użytkowników
- W Gold Clinic korzystałam z zabiegów na ciało, dostałam bon podarunkowy od męża. Jestem niezwykle zadowolona z jakości usług, na pewno jeszcze tam wrócę.
- Polecam tę poradnię, pani Sylwia ma sporą wiedzę :)
- Korzystam z masaży w studiu. Działają na mnie jak lekarstwo! Bardzo odprężające- polecam każdemu!
- W Vitanutrica nauczyłam się czegoś więcej niżeli odchudzania i powrotu do dawnej, szczupłej sylwetki.
W Vitanutrica nauczyła się walczyć o siebie i swoje ciało
Nie spodziewałam się, ze pewnośc siebie w odchudzaniu i dążeniu do wyznaczonej wagi jest taka ważna.
A jednak.
Bardzo dziękuję za wszystko!
- Dziękuję za pomoc i wsparcie jakie od państwa otrzymałam.
Gdyby nie wy, to nadal ważyłabym 90 kg i czułabym się źle w swoim ciele.
Dzięki wam spełniłam swoja marzenia o dobrym samopoczuciu i super wyglądzie.
Nie chodzę głodna, a jedzenie daje mi ogromną przyjemność, bo jest zdrowe i poprawia mi nastrój.
- Powiem tyle: super miejsce! Polecam każdemu!!!
- Bardzo polecam Poradnię Dietmed. Pani Ania ułożyła mi indywidualny jadłospis. Idąc do dietetyka bałam się, że dieta będzie monotonna, nudna i bezsmakowa ale tak nie było! Schudłam jedząc dobre rzeczy i jestem bardzo zadowolona.
- Pani Doktor jest cudowną osobą! Niezwykle miła, uprzejma, rzetelna. To niezwykle mądra kobieta.
- Mitake proszek jest rewelacyjny. Zaczęłam go brać, kiedy zdiagnozowano u mnie nowotwór piersi. Dzięki niemu dobrze zniosłam chemioterapię. Obyło się bez skutków ubocznych. Teraz czuję się coraz lepiej. Ten preparat naprawdę działa i jest on godny zarekomendowania. jego cena jest naprawdę atrakcyjna.
- Zdecydowanie polecam!
Dzięki Vitanutricia zmieniłem swoje życie.
Odstawiłem fast foody, śmieciowe jedzenie i stopniowo przemienilem wszystko.
Wsparcie pani Justyny było dla mnie bardzo ważne.
OSTATNIO NA FORUM
- wraz z wiekiem coraz ciężej jest nam utrzymać prawidłową wagę. Jest to wymagające dużego poświęcenia i wiedzy, dlatego warto wybrać się do profesjonalnego dietetyka. Na pewno pomoże w chu Dodano:2019-10-29
- Grejfruty zawsze grejfruty, to działa :) Dodano:2016-01-16
- W zwykłych adidasach, to jeszcze można biegać, ale trampek nie polecam. Dawno temu biegałam w trampkach, miały zbyt twardą podeszwę i odbiłam sobie piętę. Kulałam przez 2 tygodnie. Do bieg Dodano:2015-12-29
- Jem wszystko, ale w małych porcjach i powoli. Nie przejadam się i trzymam ciągle tą samą wagę. Spróbuj tego. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że należy wstawać od stołu czując lekki niedo Dodano:2015-12-29