Pulszdrowia

Portal Twoich możliwości
Prowadzony przez ekspertów
Obejmujemy Patronat:

Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa

III Maraton Aqua Fitness, Lublin

Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin

II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa

Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny

Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki


Zdrowe żywienie

Stwardnienie rozsiane- leczenie za pomocą diety

Stwardnienie rozsiane- leczenie za pomocą diety

Stwardnienie rozsiane (SM) to wciąż tajemnicze schorzenie neurologiczne, w którym dochodzi do wieloogniskowego uszkodzenia tkanki nerwowej. Choroba ma najczęściej przebieg wielofazowy z okresami zaostrzeń i poprawy. Trwają badania naukowe, mające na celu zbadanie związku pomiędzy dietą a nasileniem lub zaognieniem choroby. 

 

Niektóre badania wykazują związek pomiędzy spożywaniem tłuszczów zwierzęcych  a częstością występowania SM, ukazując je w niekorzystnym świetle. Przeciwnie mają działać jednak powszechnie uważane za zdrowe, tłuszcze zawarte w tłustych rybach morskich- niejako uodparniając na zachorowalność. Dieta niskotłuszczowa nie tylko powoduje wolniejszy postęp choroby i mniejszą śmiertelność. Spektakularne efekty uzyskano rozpoczynając dietę niskotłuszczową jeszcze przed wystąpieniem poważniejszych objawów. Naukowcy zalecają spożywanie mniej niż 15g tłuszczów nasyconych dziennie. Należy w szczególności wyeliminować z diety tłuszcz zawarty w pokarmach mlecznych praz tłustym mięsie. Jednocześnie zaleca się spożywanie tłuszczu z ryb morskich. Dlaczego teoria o zmniejszeniu tłuszczu w diecie ma być skuteczna? Wydaje się, że pacjenci cierpiący na stwardnienie rozsiane wykazują nieprawidłowe przemiany kwasów tłuszczowych, charakteryzujące się znacznymi niedoborami kwasów z rodziny omega-3. Zaleca się także picie tranu oraz spożywanie oleju rzepakowego o lnianego. Do zadowalających efektów wystarczy kilka łyżeczek dziennie. 

 

Ogólne zalecenia dietetyczne dla pacjentów z SM:

 

W pierwszym roku zaleca się całkowite wyeliminowanie z diety czerwonego mięsa, nawet i drobiowego. W późniejszych latach ograniczenie do 85g czerwonego mięsa tygodniowo. Wybierać należy i tak mięso jak najchudsze. 

 

Dodatkowo zaleca się spożywanie jedynie chudych produktów mlecznych- z zawartością poniżej 1% tłuszczu. Można pić odtłuszczone mleko, maślankę, jogurt, chudy twaróg i inne bardzo chude sery. 

 

Jak wspomniano, nie powinno się przekraczać 15g tłuszczów nasyconych dziennie- czy to dużo? Absolutnie nie! Już w jednej łyżeczce masła mamy 7g tłuszczów!

 

 

Codzienną dietę należy wzbogacić o co najmniej 4 łyżeczki nienasyconych tłuszczów, takich jak:

 

- oliwa z oliwek

- olej kukurydziany

- olej sojowy

- olej sezamowy

- olej lniany

- olej z zarodków

- olej arachidowy

 

Nie należy przekraczać 10 łyżeczek dziennie!

 

Codziennie należy spożywać także łyżeczkę tranu a także co najmniej 2 razy w tygodniu spożywać tłuste ryby (makrela, łosoś, śledzie, sardynki itp.) 

 

 

 

Powrót

Podaj kod z obrazka:

Podaj wynik równania: 5+3 = ?


Komentarze
Brak komentarzy
Nasi partnerzy Food forum Food forum Kalkulator kalorii
Oblicz ile kalorii spalasz w czasie różnych czynności

(kg)

(min)


Sprawdź także: Porównujemy produkty Dodaj nową firmę Dieta tygodnia

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia


Przepis tygodnia

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sprawdź wszystkie przepisy


Produkt tygodnia

Ziemniaki

Ziemniaki

Produkty tygodnia

Sprawdź zdrową żywność


Wiadomości

Bądź na bieżąco

Zobacz wszystkie

Ostatnie oceny

Oceny użytkowników

PulsZdrowia.pl © 2016 All Rights Reserved