Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa
III Maraton Aqua Fitness, Lublin
Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin
II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa
Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny
Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki
Zdrowa żywność

Ananas
Ananasy zostały odkryte przez Europejczyków w 1493 roku na karaibskiej wyspie Guadalupe. W języku angielskim noszą nazwę pineapple, ponieważ osadnikom przypominały skrzyżowanie szyszki (pine) i jabłka (apple). Ananasy są uprawiane na Hawajach, Kostaryce, Dominikanie, Hondurasie, Brazylii, Meksyku, Salwadorze, Ekwadorze, Tajlandii, Chinach i Filipinach.
Owoce te są jednym z przedstawicieli rodziny bromeliowatych- byliny owocującej po 18 miesiącach. Założenie uprawy polega na posadzeniu ściętej korony innego ananasa. Zbierane są jedynie owoce dojrzałe.
Ananasy są złożone z wielu kwiatów, skupiony wokół centralnego rdzenia. Mają szeroki, cylindryczny kształt. Włóknisty miąższ ananasów jest w kolorze żółtym i ma żywy tropikalny smak, który równoważy dwa smaki- słodki i kwaśny. Powierzchnia bliżej podstawy owoców ma większą zawartość cukru, a zatem słodszy smak.
Jak już wspomniano ananasy należą do rodziny bromeliowatych, z których jednym z najważniejszych związków promujących zdrowie jest enzym- bromelina.
Bromelina jest złożoną mieszaniną substancji, które mogą być eksploatowane z pnia i rdzenia owocu ananasa. Wśród kilkudziesięciu składników, najlepiej zbadana została grupa enzymów białkowych, znanych jako proteinazy cysteinowe. Pierwotnie sądzono, że bromelina jest pomocna jedynie w procesie trawienia w przewodzie pokarmowym. Jednak dalsze badania wykazały, że wykazuje ona wiele innych korzyści dla zdrowia, powiązanych z obecnością różnych enzymów. Bromelina może być skuteczna w zapobieganiu i leczeniu zapaleń, nadmiernemu krzepnięciu krwi czy niektórym rodzajom nowotworów.
Ananasy to także spore dawki witaminy C, będącej podstawowym antyoksydantem organizmu, broniącym wszystkie wodne obszary ciała przed wolnymi rodnikami, które atakują i uszkadzają zdrowe komórki. Wolne rodniki zwiększają ryzyko miażdżycy, chorób serca, powoduje skurcz oskrzeli, co prowadzi do ataku astmy, niszczą komórki jelita, przyczyniają się do bólu stawów i mogą powodować zapalenie kości i reumatoidalne zapalenie stawów. Duże dawki witaminy C okazały się skuteczne w zapobieganiu lub zmniejszaniu objawów tych wszystkich schorzeń. Ponadto, witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i zapobiega nawracającym infekcjom ucha czy przeziębieniom i grypie.
Ananasy są doskonałym źródłem manganu, który jest zasadniczym kofaktorem wielu enzymów, biorących udział w tworzeniu energii czy działających przeciwutleniająco. Przykładem jest dysmutaza ponadtlenkowa, która rozbraja wolne rodniki wytwarzane w mitochondriach (które stanowią główną fabrykę energii w naszych komórkach). Oprócz manganu, ananas jest dobrym źródłem tiaminy, witaminy B, która działa jako kofaktor w reakcjach enzymatycznych istotnych do produkcji energii.
Badania naukowe wskazują, że spożywanie 3 lub więcej porcji ananasa dziennie może zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych. Ryzyko to może obniżyć się nawet o 36% w porównaniu do osób spożywających mniej niż 1,5 porcji jakichkolwiek owoców dziennie. 3 porcje dziennie ananasa mogą nieco przerażać, ale możemy go przecież spożyć w postaci shake’a, sałatek owocowych czy jako dodatek do jogurtu. Ananas świetnie smakuje jako dodatek do sałatek warzywnych z marchewką lub tych z kurczakiem!
Skóra ananasów może służyć do pozbycia się odcisków, ponieważ zmiękcza i usuwa martwy naskórek. Być może odpowiedzialna jest za to również bromelina, która rozkłada białka, lecz nie przeprowadzono na ten temat żadnych badań.
Jak wybrać ananasa?
Kupując ananasa zwróć uwagę na jego wagę i wybierz tego odpowiednio ciężkiego do swojej wielkości. Rozmiar nie ma aż takiego znaczenia. Ananasy powinny być wolne od wszelkiego rodzaju plam. Warto także powąchać koniec łodygi- powinna ona przyjemnie pachnieć.
Jak przechowywać?
Ananas może być pozostawiony w temperaturze pokojowej przez jeden lub dwa dni przed podaniem. Niestety jest to owoc należący do tych łatwo psujących się, więc należy je uważnie obserwować. Jeśli jeszcze nie jest gotowy do spożycia, należy owinąć go w plastikową torbę i przechowywać w lodówce, gdzie może spędzić maksymalnie trzy do pięciu dni. Ananas, który został pocięty powinien być przechowywany w lodówce w szczelnym opakowaniu, ponieważ wtedy pozostanie świeży i zachowa więcej smaku i soczystości. Ananasa można także zamrozić, lecz proces ten znacznie wpływa na jego smak.
Jak obrać ananasa?
Ananasa można wyciąć w różny sposób. Niezależnie od tego jak będziemy postępować, pierwszym krokiem jest zawsze usunięcie korony i podstawy owoca- nożem. Obierając ananasa, należy umieścić go w dół i starannie odciąć skórę. Drugim sposobem jest ciąć ananasa na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, jeśli to konieczne, a następnie ćwiartki pokroić w plastry, oddzielając miąższ od skóry. Po usunięciu skórki, tniemy ananasa do pożądanego kształtu i rozmiaru.
Kilka pomysłów na podanie
- Lekka sałatka z ananasem i krewetkami
Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy posiekane krewetki, tarty imbir i odrobinę oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku i gotowe! Proste, szybkie i smaczne danie!
- Salsa
Wymieszaj pokrojonego w kostkę ananasa i paprykę chili – stworzymy prostą i smaczną salsę, która jest wyjątkowym uzupełnieniem ryb, takich jak tuńczyk, halibut, łosoś.
- Pieczone/ grillowane plastry ananasa
Skrop plastry ananasa syropem klonowym i piec na ruszcie aż zbrązowieje. Podawaj z jogurtem naturalnym!
- Smaczny dodatek do kurczaka
Posiekany ananas, starty koper i orzechy nerkowca to świetna kompozycja do kurczaka!
- Do sałatek owocowych!
Ananas jest wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, szczególnie tych, które zawierają inne owoce tropikalne jak papaja, kiwi i mango.
- Sok jako marynata
Sok z ananasa może być podstawą do rozmaitych marynat. Sok z ananasa dobrze zmiękcza mięso, poprzez obecność bromeliny, która rozkłada białka.
- Orzeźwiający napój
Sok z ananasa w połączeniu z wodą to niezwykle orzeźwiający napój.




Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia
Przepis tygodnia
Sałatka Waldorf
Produkt tygodnia
Ziemniaki

Wiadomości
Bądź na bieżąco
- Wesołych Świąt!
- Szkolenie "Testy Genetyczne w praktyce dietetyka"
- Żywienie w drodze do mety, czyli rola żywienia w sporcie rekreacyjnym
- IV Ogólnopolskie Dni Otyłości
- Konferencja- Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego
Oceny użytkowników
- Jedzenie bardzo dobre ale mając dietę 1200kcal nic nie schudłam. No i drogo!
- Bardzo się cieszę, że udało mi się osiągnąć duży sukces dzięki Vitanutrica.
W tej poradni dietetycznej traktują pacjentów poważnie i odpowiedzialnie.
Układają plan diety tak, by pacjenci chcieli zmienić swoje życie na lepsze.
Wywiad zdrowotny, wywiad żywieniowy oraz analizę składu ciała pozwala na dostosowanie diety do potrzeb pacjenta i tu jest klucz do sukcesu!!!
- Nie polecam. Na stronie internetowej dietetyk Vita widnieją same pozytywne opinie lecz prawda jest inna. Pani dużo obiecuje, robi dobre wrażenie lecz później olewa sprawę, nie odbiera telefonów, odwołuje wizyty, kontakt z nią jest bardzo utrudniony. Pieniądze za wizytę wyrzucone a efektów żadnych. Okazało się, że sporo osób wie o tym lecz opinii nigdzie nie wystawiło a na stornie dietetyk Vita tego zrobić się nie da.
- NIE, strata czasu i pieniędzy
- Nie będę się rozpisywał, ale naprawdę Pani Dorota jest dobrym dietetykiem.
- Najlepsza w swoim fachu!
- Jestem zadowolona z tego sklepu.
Spory asortyment, wspaniała obsługa, do tego szybka wysyłka.
Produkty jakie zamówiłam spełniły moje oczekiwania.
Ten sklep, to coś więcej niż apteka.
- Wszystko na plus! czysto, przyjemnie, dobrzy instruktorzy, różnorodność zajęć, niskie ceny. Super!
- cieszę się ogromnie, że rodzina popchnęła mnie trochę w stronę dietetyka i że akurat zaproponowali mi Vitanutrica, bo zdecydowanie pani Justynka mnie kupiła i zaufałem jej
po tym jak widziałem jak podchodzi do sprawy, do jedzenia, do mnie jako klienta/pacjenta
to po prostu super!
cieszę się, że schudłem już 6 kg, faktycznie czuję się lżej i jakoś lepiej.
- Polecam panią Monikę, zmotywowała mnie do stałych zmian nawyków żywieniowych! Gdy miałam kryzys pomogła mi go przezwyciężyć :)
OSTATNIO NA FORUM
- wraz z wiekiem coraz ciężej jest nam utrzymać prawidłową wagę. Jest to wymagające dużego poświęcenia i wiedzy, dlatego warto wybrać się do profesjonalnego dietetyka. Na pewno pomoże w chu Dodano:2019-10-29
- Grejfruty zawsze grejfruty, to działa :) Dodano:2016-01-16
- W zwykłych adidasach, to jeszcze można biegać, ale trampek nie polecam. Dawno temu biegałam w trampkach, miały zbyt twardą podeszwę i odbiłam sobie piętę. Kulałam przez 2 tygodnie. Do bieg Dodano:2015-12-29
- Jem wszystko, ale w małych porcjach i powoli. Nie przejadam się i trzymam ciągle tą samą wagę. Spróbuj tego. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że należy wstawać od stołu czując lekki niedo Dodano:2015-12-29