Pulszdrowia

Portal Twoich możliwości
Prowadzony przez ekspertów
Obejmujemy Patronat:

Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa

III Maraton Aqua Fitness, Lublin

Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin

II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa

Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny

Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki


Przepisy

Polędwiczka wieprzowa w sosie na bazie brandy z puree chrzanowym  Aby polubić przepis musisz się zalogować 1 Osoba lubi ten przepis

Polędwiczka wieprzowa w sosie na bazie brandy z puree chrzanowym

Dodaj do swoich przepisów

Tym razem przepis na danie z mięsem w roli głównej z przepysznym sosem! 

 

Składniki:

 

• polędwica wieprzowa 

• sól morska i czarny pieprz 

• 2 łyżki oleju rzepakowego 

 

Sos:

 

• około 300 g pieczarek

• 1/2 szklanki gorącego domowego bulionu 

• kilka kawałków suszonych grzybów

• 1 mała cebula 

• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

• 1 łyżka masła

• 1 kieliszek brandy

• 1 łyżka musztardy dijon

• 1/4 szklanki śmietany 30%

 

 

Purée: 

• około 800 g ziemniaków

• 2 łyżki chrzanu

• 1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

 

Polędwicę doprawić solą i dokładnie obłożyć pieprzem, posmarować 1 łyżką oleju rzepakowego. Na patelni podgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut).Większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Posiekać natkę pietruszki i cebulę. Na patelni roztopić masło . Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki. Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki i podawać z wybraną surówką. 


Powrót


Aby dodać komentarz trzeba być zalogowanym
Komentarze
Brak komentarzy
Nasi partnerzy Food forum Food forum Kalkulator kalorii
Oblicz ile kalorii spalasz w czasie różnych czynności

(kg)

(min)


Sprawdź także: Porównujemy produkty Dodaj nową firmę Dieta tygodnia

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia


Przepis tygodnia

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sprawdź wszystkie przepisy


Produkt tygodnia

Ziemniaki

Ziemniaki

Produkty tygodnia

Sprawdź zdrową żywność


Wiadomości

Bądź na bieżąco

Zobacz wszystkie

Ostatnie oceny

Oceny użytkowników

PulsZdrowia.pl © 2016 All Rights Reserved