Pulszdrowia

Portal Twoich możliwości
Prowadzony przez ekspertów
Obejmujemy Patronat:

Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa

III Maraton Aqua Fitness, Lublin

Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin

II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa

Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny

Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki


Przepisy

Kurczak w sosie pieczarkowym Aby polubić przepis musisz się zalogować

Kurczak w sosie pieczarkowym

Dodaj do swoich przepisów

Popularny kurczak w ciekawej formie!

 

Składniki: 

 

• filety z kurczaka 

• sól morska  i pieprz

• 1 łyżka masła 

 

 

Sos:


• 200 g pieczarek

• 3 łyżki białego wina

• 100 ml bulionu drobiowego

• 125 ml śmietanki kremówki 30%

• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Do podania: makaron razowy/ kasza/ ryż/ ziemniaki 

 

 

Przygotowanie:

 

Pieczarki  opłukać i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć folią, odstawić na około 5-7 minut, dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić. Sok z pieczenia można dodać do sosu. Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence i rozgrzać ją ponownie. Wrzucić pieczarki  i smażyć przez 1 - 2 minuty, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Na tę samą patelnię wlać wino i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone pieczarki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na patelnię włożyć plasterki kurczaka i w razie potrzeby wszystko podgrzać nie mieszając. Posypać resztą natki.


Powrót


Aby dodać komentarz trzeba być zalogowanym
Komentarze
Brak komentarzy
Nasi partnerzy Food forum Food forum Kalkulator kalorii
Oblicz ile kalorii spalasz w czasie różnych czynności

(kg)

(min)


Sprawdź także: Porównujemy produkty Dodaj nową firmę Dieta tygodnia

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia


Przepis tygodnia

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sprawdź wszystkie przepisy


Produkt tygodnia

Ziemniaki

Ziemniaki

Produkty tygodnia

Sprawdź zdrową żywność


Wiadomości

Bądź na bieżąco

Zobacz wszystkie

Ostatnie oceny

Oceny użytkowników

PulsZdrowia.pl © 2016 All Rights Reserved