Pulszdrowia

Portal Twoich możliwości
Prowadzony przez ekspertów
Obejmujemy Patronat:

Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa

III Maraton Aqua Fitness, Lublin

Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin

II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa

Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny

Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki


Przepisy

Gulasz wołowy z dynią i pieczarkami Aby polubić przepis musisz się zalogować

Gulasz wołowy z dynią i pieczarkami

Dodaj do swoich przepisów

Składniki:

 

- mięso wołowe bez kości (najlepiej antrykot lub udziec)

- 1 cebula

- 1 łyżka oleju roślinnego i 1 łyżka masła

-  2 ząbki czosnku

- 5 ziaren jałowca

- 2 liście laurowe

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 200g pieczarek

- 3 - 4 łyżki porto lub brandy 

-  czerwonej wino (250-300ml)

- około 450 ml bulionu wołowego

- około 2 szklanek obranej dyni pokrojonej w kostkę

- śmietanka kremówka

- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso pokroić w kostkę. Dobrze rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, wlać 1 łyżkę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony (około 5 minut). Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.Na patelnię po mięsie rozpuścić masło, pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dodać drobno pokrojony czosnek, ziarna jałowca, liście laurowe i suszone oregano, smażyć przez minutę. Dodać pokrojone pieczarki i obsmażać przez około 3 minuty.Dodać obsmażone mięso i podgrzać. Wlać brandy lub porto i gotować przez minutę. Wlać stopniowo, po pół szklanki, wino czerwone tak aby cały czas gulasz się gotował. Dodać bulion, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, przykryć i gotować gulasz przez około 2 i 1/2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie. Jeśli jest potrzeba można przełożyć wszystko z patelni do garnka. W razie ubywania płynu dodawać więcej wina lub bulionu. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię i gotować przez około 15-20 minut. Dodać śmietankę kremówkę oraz posiekaną natkę pietruszki zagotować i odstawić z ognia. 

 


Powrót


Aby dodać komentarz trzeba być zalogowanym
Komentarze
Brak komentarzy
Nasi partnerzy Food forum Food forum Kalkulator kalorii
Oblicz ile kalorii spalasz w czasie różnych czynności

(kg)

(min)


Sprawdź także: Porównujemy produkty Dodaj nową firmę Dieta tygodnia

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia


Przepis tygodnia

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sprawdź wszystkie przepisy


Produkt tygodnia

Ziemniaki

Ziemniaki

Produkty tygodnia

Sprawdź zdrową żywność


Wiadomości

Bądź na bieżąco

Zobacz wszystkie

Ostatnie oceny

Oceny użytkowników

PulsZdrowia.pl © 2016 All Rights Reserved