Pulszdrowia

Portal Twoich możliwości
Prowadzony przez ekspertów
Obejmujemy Patronat:

Cykl konferencji "Współczesne kierunki działań prozdrowotnych", które odbywają się październik 2013-czerwiec 2014, Warszawa

III Maraton Aqua Fitness, Lublin

Targi Zdrowo Zakręcone, Lublin

II Spotkanie z Psychodietetyką Praktyczną, Warszawa

Akcja Aqua Fit-poczuj lekkość- autorski program prozdrowotny

Rozpoczęcie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki


Przepisy

Gulasz wołowy z puree z dodatkiem pietruszki Aby polubić przepis musisz się zalogować

Gulasz wołowy z puree z dodatkiem pietruszki

Dodaj do swoich przepisów

Składniki:


- 500g wołowina (udziec/ antrykot)

- 1 cebula

- 2 duże ząbki czosnku

- 1/2 małego pora (białej części)

- oliwa z oliwek 

- 1 łyżka masła

- czerwone porto

-  400 ml bulionu wołowego

- 500 ml czerwonego wina

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

-1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie- mięso wtedy jest miększe i bardziej kruche)  

- pieprz, sól ziołowa

- 150 g pieczarek

- kilkanaście marynowanych cebulek

-ziemniaki

- masełko

- pietruszka

 

Przygotowanie:


Wołowinę pokroić w  kostkę. Cebulę, pora, czosnek obrać i zeszklić na średnim ogniu. Mięso posolić i obsmażać lekko z każdej strony i wyjąć. Do garnka włożyć obsmażone mięso i warzywa. Wlać porto i chwilę pogotować na większym ogniu mieszając. Dodać gorący bulion i wino, zagotować (płynu ma być ok. 1 cm ponad mięso). Dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, zamieszać. Przykryć garnek pokrywką i dusić na minimalnym ogniu przez 25 min.Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Włożyć garnek bez przykrycia do nagrzanego piekarnika. Gulasz zapiekać 120 minut mieszając mniej więcej co pół godziny.Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć cebulki i pieczarki. Na 20 minut przed końcem zapiekania gulaszu dodać do garnka podsmażone pieczarki i cebulki, przemieszać. Obrane ziemniaki ugotować. Odcedzić i rozgnieść praską z dodatkiem masła. Odłożyć 3 łyżki ziemniaków, dodać do nich listki natki pietruszki i zmiksować ręcznym blenderem, połączyć z resztą ziemniaków. 


Powrót


Aby dodać komentarz trzeba być zalogowanym
Komentarze
Brak komentarzy
Nasi partnerzy Food forum Food forum Kalkulator kalorii
Oblicz ile kalorii spalasz w czasie różnych czynności

(kg)

(min)


Sprawdź także: Porównujemy produkty Dodaj nową firmę Dieta tygodnia

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zobacz wszystkie diety tygodnia


Przepis tygodnia

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sprawdź wszystkie przepisy


Produkt tygodnia

Ziemniaki

Ziemniaki

Produkty tygodnia

Sprawdź zdrową żywność


Wiadomości

Bądź na bieżąco

Zobacz wszystkie

Ostatnie oceny

Oceny użytkowników

PulsZdrowia.pl © 2016 All Rights Reserved